Competitie

Selectie

Voor de open inschrijving levert een deelnemer enkel zelfgeschreven composities aan, evenals een promotiefoto, een bio over de artiest of het gezelschap, een verwijzing naar de website en eventueel een video-opname van een liveoptreden. Naast de open inschrijving wijst ieder lid van POPnl één deelnemer aan voor de Grote Prijs van Nederland. Dit kan een winnaar zijn van een lokale competitie, maar ook een act die in een talentontwikkelingstraject zit of aangewezen wordt door een eigen selectieprocedure. Indien een lid van POPnl meerdere competities organiseert in verschillende genres, dan mag het twee acts afvaardigen naar de Grote Prijs, op voorwaarde dat het hier gaat om winnaars van competities. In 2019 is deze doorstroming van lokaal naar landelijk ingevoerd bij de Grote Prijs. 

Een deskundige, diverse vakjury met verschillende muzikale en culturele achtergronden in de muziekindustrie kiest uit de inschrijvingen de overige artiesten en acts uit.

Voorafgaand aan de vier halve finales, die verspreid over Nederland worden gehouden, worden alle deelnemers begeleid en voorbereid op het cultureel ondernemerschap en een professionele carrière in de muziek via een coachingstraject. Hierin worden ze door lokale partijen in combinatie met de landelijke organisatie begeleid richting hun optreden, met aandacht voor muziek- inhoudelijke feedback, podiumpresentatie, promotie, inkomstenmodellen.

Halve finales

De halve finales vinden op vier locaties verspreid over het land plaats. Deelnemers spelen zo dicht mogelijk bij hun eigen stad of dorp, waardoor ook in de finale er gegarandeerd sprake is van een deelnemersveld uit verschillende regio’s. Voorafgaand aan de halve finale krijgen de deelnemers ook een coachingsbijeenkomst met de juryleden en de producenten van de competitie.

Per halve finale wordt door de vakjury één winnaar aangewezen, die verzekerd is van een plek in de finale. Daarnaast wijst de jury na de laatste voorronde nog drie acts aan door middel van een wildcard. De laatste finalist wordt gekozen door het publiek. Deze acht finalisten strijden om de titel ‘beste live-act van Nederland’ in de Melkweg. Voorafgaand aan de finale is er wederom een coaching bijeenkomst met de juryleden en de producenten, waarbij de jury feedback geeft op prestaties tijdens de halve finale. Ook worden de finalisten gepresenteerd aan de aanwezige muziekprofessionals bij de Muzikantendag, waar beide partijen nader kennis maken en er ruimte wordt gemaakt voor vervolgstappen in de carrière van de finalisten.

Finale

In de finale treden 8 deelnemers op voor de vakjury, die voor de gelegenheid is uitgebreid tot zeven leden, en het publiek. 

De finalist ontvangt van de Grote Prijs van Nederland een werkbudget ten behoeve van hun ontwikkeling. Zo kunnen ze in het jaar na hun deelname stappen zetten in hun ontwikkeling. De GRAP is als organisator gecommitteerd om de deelnemers te begeleiden in het zetten van verstandige stappen. Maar er kan ook gekozen worden om het budget lokaal in te zetten en de begeleiding vorm te laten geven vanuit de provinciale of stedelijke popkoepel.