FAQ


ALGEMEEN

VOOR DEELNEMERSWat is de Grote Prijs van Nederland?

De Grote Prijs is ‘s lands grootste en langstlopende competitie voor livemuziek (sinds 1983). Met een jaarlijkse finaledag in de nationale poptempels Paradiso en de Melkweg biedt de Grote Prijs het ideale podium aan de artiesten van morgen om zich te presenteren aan publiek, media en muziekindustrie. De Grote Prijs is onafhankelijk: zonder externe belangen biedt het een (lanceer)platform voor nieuwe, aanstormende, ambitieuze en talentvolle acts. Al sinds 1983 staan authenticiteit, kwaliteit en muzikaliteit voorop in een evenement dat vanuit Paradiso wordt georganiseerd door een gedreven team.

Lees hier meer over de Grote Prijs van Nederland.

>naar bovenWelke prijzen zijn er te winnen?

De Grote Prijs (juryprijs) en de Publieksprijs.. Klik hier voor een overzicht van het prijzenpakket voor Bands en Hiphop.

>naar bovenWat is precies het doel van de Grote Prijs?

De Grote Prijs heeft al meer dan 30 edities lang als doel ‘het onafhankelijk en transparant ondersteunen en stimuleren van aanstormend popmuziektalent en het presenteren van dit talent aan publiek, muziekindustrie en media’. Met de competitie wil de organisatie dit talent een flinke opstap naar een professionele muziekcarrière bieden en zoekt hierbij naar de act met de meeste potentie. Het gaat dus om kansen geven, stimuleren, lanceren, artiesten en publiek bij elkaar brengen, begeleiden en coachen. De Grote Prijs heeft, kortom, de functie van kweekvijver, aanjager en stimulator.

>naar bovenWaarom een competitie?

Een competitie is een goede vorm waarbij meerdere live-acts zich tegelijkertijd in de kijker kunnen spelen. De aandacht die de muzikanten krijgen, de ervaring die ze opdoen en de prijzen die ze eventueel ontvangen geeft hen een kickstart naar verder succes. De competitie is dus geen doel, maar een middel. Een middel om aanstormende muzikanten een springplank te bieden naar een professionele carrière.

>naar boven

 


Hoe werkt de Grote Prijs en wat zijn de ‘spelregels’?

De Grote Prijs is een competitie voor livemuziek. Het gaat om optredens live on stage met eigen nummers. Jaarlijks ontvangt de Grote Prijs rond de 700 inzendingen, verdeeld over de categorieën. Hiervan worden per categorie 24 kwartfinalisten geselecteerd. Bekijk hier het competitieverloop voor Bands en Hiphop en het reglement.

>naar boven


Welke acts/bands mogen meedoen?

De naam zegt het al… van Nederland. Iedere live-act kan zich inschrijven, ongeacht de plaats van herkomst. Wel moet minimaal de helft van de act de Nederlandse nationaliteit hebben of in Nederland woonachtig zijn. In principe mogen alle acts meedoen die nog goed gebruik kunnen maken van deelname aan de Grote Prijs van Nederland; dus iedereen die kan profiteren van de media-aandacht, het te winnen prijzenpakket en het netwerk van de Grote Prijs. Het is wel belangrijk dat je ambitieus bent en al ervaring hebt; bijvoorbeeld dat je al vaker opgetreden hebt, meegedaan hebt aan regionale popprijzen of een studio van binnen hebt gezien.

>naar boven


Hoe werkt de jury?

Alleen professionele juryleden zijn verbonden aan de Grote Prijs. De Grote Prijs en de (onafhankelijke) juryleden nemen de beoordeling erg serieus. De Grote Prijs werkt in een jaar met drie vaste juryleden per categorie. Dit zijn allemaal toonaangevende mensen ‘uit het vak’. Denk aan programmeurs van popzalen, boekers van artiesten, A&R-managers van platenmaatschappijen en muziekjournalisten. De jury beoordeelt de inschrijvingen op basis van de ingezonden tracks en eventueel verder op basis van de biografie en de foto omdat dat het beeld van de act volledig maakt. De live optredens worden beoordeeld op basis van o.a. livepresentatie, composities, originaliteit, kwaliteit binnen het genre, instrumentbeheersing, tekst en inzet. Verder is de manier waarop je je act presenteert en promoot (online, bio, foto etc.) ook van belang. Tot het laatste beslissingsmoment in het juryberaad is het onbekend wie er gaat winnen. Veel deelnemers aan de Grote Prijs zijn al enige tijd actief in het circuit en kunnen derhalve bekend zijn bij de juryleden (die over het algemeen erg goed op de hoogte zijn van nieuw talent). De jury is zo professioneel dat ze de eventuele bekendheid niet doorslaggevend laat zijn voor de winst. Van mogelijke vriendjespolitiek is dan ook absoluut geen sprake. Vergeet ook niet dat de jury uit meerdere personen bestaat die ook elkaar moeten overtuigen.

>naar boven


Hoe werkt de publieksstemming?

Het publiek kan op de profielpagina’s op deze site én in de stembus in de zaal een stem uitbrengen op zijn/haar favoriete act. De Grote Prijs is bij uitstek een live-competitie en hecht daarom veel waarde aan de liveshow, de muzikanten en het meegebrachte publiek. Een zaalstem telt daarom vijf keer zo zwaar als een online stem. De totaalscore bestaat uit de online stemmen én de zaalstemmen. Elke competitieronde wordt de stemming gereset en kun je opnieuw stemmen. Per categorie kun je steeds één keer stemmen.

  • Na de aanmeldperiode worden door een jury twee acts uit de top-10 van de online publieksstemming gekozen die naar de kwartfinales gaan.
  • Na afloop van de kwartfinales gaan de twee acts met de meeste online- en zaalstemmen rechtstreeks door naar de halve finales. De zaalstemmen worden pas na afloop van alle kwartfinales toegevoegd aan de standpagina. Het blijft dus tot het laatst spannend wie er door gaan op basis van publieksstemmen.
  • Na afloop van de halve finales gaat de act met de meeste online- en zaalstemmen rechtstreeks door naar de finale. De zaalstemmen worden pas na afloop van alle halve finales toegevoegd aan de standpagina. Het blijft dus tot het laatst spannend wie er door gaat op basis van publieksstemmen.
  • Direct na afloop van de finale wint de act met de meeste online- en zaalstemmen de publieksprijs.

>naar boven


Hoe werkt de stemming via de community?

Wanneer je de act hebt gevonden waar jij jouw stem op uit wilt brengen, ga je naar de online community van de Grote Prijs waar je je stem kan uitbrengen. Om te stemmen heb je een profiel nodig op de community. Zo kan er gecontroleerd worden wie de stem uitbrengt en of er eerlijk gestemd wordt.

>naar boven


Waarom verloopt de publieksstemming via de community?

Met de publieksstemming wil de Grote Prijs de deelnemende artiest helpen zoveel mogelijk mensen te bereiken. Daarnaast willen we fans en publiek een actieve rol geven in de competitie door ze de mogelijkheid te bieden om op hun favoriete act te stemmen en dit zelf weer te delen met vrienden. De online community is een uitstekend medium hiervoor, zeker als het gaat om bereik en verspreiding. We willen zoveel mogelijk aandacht genereren rondom onze deelnemers.

>naar boven


Het lukt niet om te stemmen. Wat moet ik doen?

Er zijn al tienduizenden stemmen uitgebracht, maar soms wil het wel eens het geval zijn dat het technisch niet lukt om te stemmen. Vaak ligt dat aan de browser (Firefox, Chrome, Internet Explorer, Safari etc.) waarvandaan je wil stemmen.
Er zijn een aantal dingen die je kunt proberen mocht de stemmodule niet werken.
-Controleer of je account bevestigd is, controleer ook de spam-folder van je email.
-Refresh je browser voor en tijdens de stemprocedure
-Update je browser naar de nieuwste versie
-Schakel zogenaamde “adblockers” tijdelijk uit
-Probeer een andere browser

Je weet dat je stem binnen is als de stembutton aangeeft dat je niet meer kunt stemmen.

Mocht je hulp nodig hebben, neem dan contact op met de Grote Prijs, dan kunnen we met je meedenken.

>naar boven


Wanneer was de allereerste editie van de Grote Prijs?

In 1983 vond de eerste editie van de Grote Prijs plaats. Bekijk voor een overzicht van interessante oude en nieuwe artiesten de Historie.

>naar boven


Hoe meld ik me aan?

Tijdens de aanmeldperiode kunnen muzikanten zich kosteloos inschrijven op de site van de Grote Prijs van Nederland. Vanaf 1 september 2015 kan dat voor de categorieën Bands en Hiphop. Hier kunnen de bands/acts drie mp3′s uploaden samen met een biografie, foto, video en contactgegevens.

>naar boven


Hoe lang duurt een optreden?

Iedere act heeft twintig minuten speeltijd. Hiervoor is gekozen omdat er zes bands/acts spelen en het anders een hele lange avond/nacht zou worden. Twintig minuten moet voldoende zijn om je te kunnen presenteren en de jury en het publiek te overtuigen. Zorg er dus voor dat je je beste nummers achter elkaar zet en zorg voor een geoliede set.

>naar boven


De muziekcategorieën dekken onze lading niet.

De categorieën omvatten een heel groot segment van de popmuziek. Je kunt je inschrijven in de categorie waar je je het meest in thuis voelt. Je kunt het ook in meerdere categorieën proberen. Mocht je niet zeker weten in welke categorie je thuis hoort, neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

>naar boven


Ik ben verbonden aan een label en/of boekingskantoor, mag ik meedoen?

Iedere band/act die nog niet te ver is en de door de Grote Prijs aangeboden prijzen, media-aandacht en support goed kan gebruiken mag meedoen. Bands/acts die een label en/of boeker hebben, maar menen wel degelijk baat te hebben bij deelname aan de Grote Prijs van Nederland kunnen ook meedoen. Bij twijfel of een act te ver is neemt de organisatie contact op. Het oordeel van de organisatie is bindend.

>naar boven


Mag ik mijn eigen backline meenemen? Mag mijn eigen geluidsman achter de knoppen?

Er staan meerdere bands/acts per avond op het podium. Het zou een chaos worden als iedere band zijn eigen backline zou meenemen. De Grote Prijs werkt met een zeer professionele backline, gehuurd bij een gerenommeerd bedrijf.
De exacte specificaties worden aan de deelnemende acts doorgegeven. Je hoeft dus geen eigen backline mee te nemen. Wel mogen (bas)gitaristen altijd een eigen gitaartop of bastop meenemen. In principe mag een band een eigen geluidsman meenemen (geluidsmensen zijn doorgaans een extra lid van een band). Er zijn wel een paar voorwaarden (totaalvolume etc.) en wij raden doorgaans aan gebruik te maken van de geluidsman van de betreffende zaal. De geluidsman van de zaal weet waar wie geprikt heeft en kent het geluid van de zaal en de P.A. het beste.

>naar boven


Ben ik er als ik de Grote Prijs win?

Om echt verder te komen en goed gebruik te maken van deelname aan de Grote Prijs is ondernemende instelling en ambitie ontzettend belangrijk. De Grote Prijs is een katalysator. Een enthousiaste en ambitieuze inzet van een act loont extra bij deelname. Maak gebruik van het momentum en maak optimaal gebruik van de knowhow en het netwerk van de organisatie. Je houding en doorzettingsvermogen bepalen voor een groot deel ook of je verder komt met je muziek. Het is immers niet makkelijk om in de Nederlandse muziekwereld zalen vol te spelen en lucratieve contracten te sluiten, ook niet voor artiesten die het ‘al gemaakt hebben’. Overigens, ook als je niet wint heb je de kans om door muziekprofessionals gespot te worden tijdens de live-shows. Als je uit ongeveer 1000 inzendingen geselecteerd wordt is dat sowieso al een prestatie die je in je bio kunt zetten. Gebruik de Grote Prijs als instrument om een flinke stap verder te komen, al is het alleen maar om een keer in een uitverkocht Paradiso te spelen. Kijk eens in de Historie op deze site welke acts je voorgingen.

>naar boven


HELP! Het lukt me niet om een aanmelding te doen!

Heb je geprobeerd je aan te melden, maar krijg je geen melding dat je aanmelding is gelukt? Dat kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat de bestandsgrootte van je foto (max 2 MB) of audio (max 8MB) te groot is, of dat het aanmeldformulier niet goed werkt in jouw browser, of dat je firewall heel strak is ingesteld.
Check eerst of de bestandsgrootte van de files onder de limiet zit. Probeer daarna eens een andere browser (bijvoorbeeld Chrome of Firefox).
Mocht dit niet meer lukken, neem dan contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen.


 

Nieuwsbanner